Излезе новият брой на списание "Текстил и облекло" - брой 6

Списание "Текстил и облекло" - брой 6
31.08.2017 / 11:41

Статия: Изследване на корелационна зависимост между критерии за оптимизация при процеса влаго-топлинна обработка

Автори: доц. д-р инж. Снежина Ангелова Ангелова

Целта на анализа е технологичния процес "Влажност и термичен процес (HTP)" при производството на шевни машини.

Статията изследва взаимната зависимост между "времето" на внедряване на THP и "блясъка" на шевния продукт след третирането му с HTP.

Авторът предлага корелационният анализ да бъде приложен, за да се установи статистическата връзка между тези два оптимизиращи критерия.

 

Статия: Текстилен дизайн на база цветове и орнаменти от тракийската народна носия

Автори: Жулиета Илиева

Тракийският фолклорен костюм е уникален със своите цветове, орнаменти и форми. В тази етнографска област има огромно разнообразие от различни орнаменти, мотиви и шевици в широка палитра от цветове. Поради тази причина е обект на изследване в настоящия доклад. Особено актуални през последните модни сезони са етномотивите и някои от най-известните дизайнери включиха фолклорни елементи в своите последни колекции. Фолклорните елементи могат да бъдат открити във всички части на костюма, включително и върху аксесоарите.

 

Статия: Влияние на запарването върху технологичната релаксация на прежди за плетива

Автори: Диана Пенева, Тодор Вълков, Калоян Димитров, Ивелин РахневКлючови думи: въртене на усукване, стрес на влакна, прежди с пара

Целта на тази работа е да се изследва едновременното влияние на обратния фактор и пара отпускане върху здравината и скъсване на удължаването на камгарни единични прежди за плетене. Резултатите от експеримента показват, че силата и удължаването на нишките при малки въртящи се усуквания са по-малко и съответно с увеличаване на коефициента на усукване и те се увеличават, но до известна степен. В същото време, повече усукани прежди изискват повече обработка с пара в етапа на релаксация. Неспазването на технологичните изисквания дава възможност за дефекти, които се появяват, тъй като над пресукани прежди за плетене са : пукнатини или дупки, пуснати шевове, сметище от плетене и др.

 
 

Copyright © 2008-2024 Списание "Текстил и Облекло" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | ISSN 1310-912X (Print) | ISSN 2603-302X (Online) | Програмиране и SEO от Христо Друмев