Списание "Текстил и облекло" - брой 7

Списание "Текстил и облекло" - брой 7
19.09.2017 / 11:12

Статия: Моден дизайн на дамски рокли в комбиниран силует

Автори: Жулиета Илиева, Петя Динева, Златина Казлачева

Цел на настоящия доклад е изследване на възможностите за формообразуване на комбиниран силует на база съчетания между съществуващите дванадесет. В резултат от направеното изследване и анализ може да се направи следното заключение: Симетричните комбинирани силуети могат да се получат в резултат от следните заключения: Y образен и силует цвете, и Y образен и силует ваза. При асиметричните комбинирани силуети са възможни съчетания от всички видове силуети с прилягане в талията. При смяна на модните тенденции са възможни и комбинации и със силуети без прилягане в талията. Комбинираният силует е винаги обемен като резултат от съчетаване само на обемни или на обемни и необемни силуети. Като всеки обемен силует комбинираният може да се получи чрез разкрояване и използване на всички видове триизмерни елементи - набори, чупки, плохи, плисета, драперии, къдри.

 

Статия: Интегрирани електронни елементи в текстилните материали

Автори: Павлик Рахнев, Силвия Лецковска, Камен Сейменлийски

Понятието "електроника в облеклото" се появява преди около 10 години и се отнася за техника, включваща устройства, "носени" от потребителите - ръкавици, обувки и др. аксесоари. Основното изискване към тези устройства са надежността и удобството при носене. Има няколко аспекта в изследователската работа за създаването на такива устройства: вид на приборите и устройствата; конструкция на конкретния прибор; технология на производства; цена на създадения продукт. Като начало е създаването на автономно електрическо захранване - слънчеви клетки върху текстил. Вторият аспект е създаването на дисплеи на текстил. Това означава използването на добре познати органични светодиоди. Има много специфични устройства в електрониката като контролери, сензори за телесна температура и влажност, комуникация и др. Основните технологични въпроси при избора на технология са съсредоточени върху отлагане и формиране на различни материали, проводници, полупроводници и диелектрици върху текстил.

 

Статия: Експериментално планиране на йонно лъчевото разпрашаване на сребро върху текстилни влакна

Автори: Христо Хаджиев, Виолета Славова, Ивелин Рахнев, Филип Филипов

Изолация от йонни лъчи е ефективен метод за вакуумно отлагане на метализиращи тънкослойни покрития от различни метали върху текстилната повърхност. Докато други известни методи на вакуумна метализация на обработените повърхностни материали трябва да издържат на високите температури по време на процеса, чрез йонно разпрашаване, най-ниската повърхностна температура по време на отлагането на покритието е съществена разлика. Тънките филми се нанасят в среда в висок вакуум, което е предпоставка за осигуряването на добра адхезия на покритието.

 

Статия: Влияние на удължението на основните нишки върху строежа на тъкан лито

Автори: Радостина Стаменова, Кети Къчева, Ивелин Рахнев

Целта на тази статия е разширяването на нишковите нишки от различните рамки на коланите и нахлуването на нишките на основата в рамките на едно повторение на тежестта на вътъка. Целта на изследването на удължаването и деформацията на нишките на основата е да се установи, че въпреки голямата способност на съвременните тъкачни станции, всеки модел на тъкане има специфични технологични изисквания, които определят параметрите на зареждането му в комплекта за снопове.

 
 

Copyright © 2008-2024 Списание "Текстил и Облекло" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | ISSN 1310-912X (Print) | ISSN 2603-302X (Online) | Програмиране и SEO от Христо Друмев