Излезе новият брой на списание "Текстил и облекло" - брой 9

Списание "Текстил и облекло"
28.12.2017 / 15:24

В новият 9-ти брой на списание "Текстил и облекло" може да прочетете:

Статия: Изследване върху влиянието на дизайна на колектора върху механичните свойства на електроовлакнени материали от поли (3-хидроксибутират)

Автори: Ирена Борисова, Оля Стоилова, Мария Спасова, Невена Манолова и Илия Рашков

Получени са нови влакнести материали от поли (3-хидроксибутират) (ПХБ) чрез електроовлакняване върху колектори с различен дизайн, разработени с цел постигането на насочено подреждане на влакната върху колектора. Чрез вариране на скоростта на въртене на колекторите е постигнато допълнително подреждане на влакната по посока на въртене на колектора. Структурата на получения нетъкан текстил от ПХБ и морфологията на влакната са оценени чрез използване на сканираща електронна микроскопия. Здравината на нетъканите влакнести материали от ПХБ, получени чрез електоовлакняване върху различните видове колектори, е оценена чрез измерване на физикомеханичните им отнасяния при опън. Въпросът, засягащ определянето на механичните характеристики и посоката, в която пробните тела от нетъкан текстил е необходимо да бъдат изрязани, също е дискутиран.

 

Статия: Сублимационен трансферен печат върху двуслоен плат (полиестер/памук)

Автори: Георги Георгиев, Гаетано Римини, Десислава Станева, Ивелин Рахнев

При това изследване е установено, че с помощта на трансферен печат поже да се постигне цветово разнообразяване на двуслоен плат (лице-полиестер и опако-памук). Получените отпечатъци се отличават с голяма устойчивост при условията на употреба, тъй като багрилото прониква в структурата на полиестерните влакна. След приключване на процеса плата запазва структурата си и добрите си физико-механични свойства. Сублимационният трансферен печат се отличава с редица икономически и екологични предимства. Методът е лесен за приложение и икономичен по отношение на използваните багрила, производствената площ, време за зареждане и обслужване на машините, необходим персонал, съкращаване на технологични операции, икономия на технологична вода и др. При този вид печатане не се генерират отпадъчни води, а хартията след печатането се използва за художествен амбалаж.

 

Статия: Изследване влиянието на наноразмерни бор кармидни частици, върху балистичните характеристики на полиетилен с високо молекулно тегло (UHMWPE)

Автори: Петя Ганчева, Краса Костова, Сашо Александров

Изследвано е влиянието на бор карбидни наночастици (В4С) армирани с поли (винил бутирал) PVB, нанесени върху полиетилен с ултра високо молекулно тегло (UHMWPE). От проведените балистични изпитвания с осколки върху композитна система от UHMWPE/PVB/ наноразмерен B4C, се наблюдава повишаване на балистичната устойчивост с повишаване на количеството боркарбид на повърхността на едностранно импрегнирания полиетилен.

 

Статия: Текстилно изкуство на 57 Венецианско биенале

Автор: Аделина Попнеделева

Биеналето във Венеция и "Документа" в Касел са най-престижните изложения в света, които показват тенденции и постижения в областта на изкуството. За първи път на този форум виждаме толкова много присъствие на инсталации и предмети от текстилни материали и техники.

 
 

Copyright © 2008-2024 Списание "Текстил и Облекло" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | ISSN 1310-912X (Print) | ISSN 2603-302X (Online) | Програмиране и SEO от Христо Друмев