Излезе новият брой на списание "Текстил и облекло" - брой 3

Списание "Текстил и облекло"
17.03.2017 / 10:49

Статия: Духът на изкуството, който гради. 35 години НХГ "Димитър Добрович" - Сливен

Автори: Тодор Терзиев

На 11 март ни напусна неочаквано големият художник, преподавател, общественик и приятел Тодор Терзиев. Харизматичен, топъл, добронамерен, със заразяващо творческо вдъхновение и огромна любов към всичко, което прави!

Изцяло отдаден на работата си, талантливият живописец успя да възпита естетическия вкус на поколения свои ученици. Той имаше способността да променя обществото, като създава автентични и талантливи личности. Под негово ръководства гимназията се превърна в оазис на свободния дух и смелите творчески пориви.

Тексът, който публикуваме е своеобразна изповед на Тодор Терзиев в навечерието на 35-годишнината на НХГ "Димитър Добрович" - Сливен, която той считаше за дело на живота си.

 

Статия: Нов подход при изучаване на структурата на напречно-плетените плетива

Автори: Андреас Хараламбус

Разглежда се нов подход при изучаването на структурата на напречно-плетени плетива. При изследването и обучението на плетачните структури се изхожда от нейните основни съставни елементи. Те са сравнително малобройни и лесно се изучава тяхната геометрия. Основният градивен елемент на всяко плетиво бримката , се дели на по-малки части "елементите на бримката" - иглена дъга (полудъга) и страна (лява и дясна). При рисуването на бримковия образ на структурата се подчертават тези части. Това разграничаване на елементите на бримката подпомага и тяхното равнинно рисуване чрез известните и най-разпространени графични софтуери.

 

Статия: Модифициране на полиамиден плат с хидрогел, съдържащ наночастици и приложението му за пречистване на отпадъчни води

Автори: Десислава Станева, Даниела Атанасова, Ава Шенгова

Настоящото изследване е свързано с едновременното фотоиндуцирано получаване на акрилен хидрогел и синтеза на наночастици от метални оксиди (цинков оксид или железен оксид), които са равномерно разпределени върху повърхността на полиамиден плат. Получените композитни материали са изследвани като адсорбенти, катализатори и фотокатализатори при разграждането на замърсители във водата (реактивно багрило, електролит, повърхностно активни вещества) до безопасни продукти на разграждане.

 

Статия: Бърза и бавна мода при аксесоарите

Автори: Елена Тодорова

Предмет на настоящата статия е анализ на аксесоари, като елемент на модата или по-точно, като елемент на разграничение между "бърза" и "бавна" мода. Типичните стилове на тези два аспекта на мода са описани и техните специфични характеристики са посочени. Функционалността на бижута е анализирана, като отличителен елемент на една или друга модна категория. Основните характеристики са определени на чиято основа бижу може да бъде отнесено към една или друга модна категория.

 

Статия: Нов производител на камгарна лента в България

Автори: Ерик Дюран

Поради проницателни решения и предвидливост през последните 150 години, Lempriere сега е поставен категорично да предложи своето богатство на опит, отдаденост на качеството и интеграцията на бизнеса. Lempriere продължава да се фокусира върху нарастващата бизнеса на световните пазари, разбиране на нуждите на крайния потребител и осигуряване на бизнеса доставя стойност и високи нива на обслужване на клиентите. През 2000 г. фирмата започва да реализира своята глобална стратегия снабдяване и бързо отвориха предприятия в Аржентина, САЩ и Южна Африка. Днес Lempriere е един от най-големите търговци и преработватели на вата в света.

 

Статия: Изпитване на пожарникарски облекла на термомен

Автори: Бойка Стоичкова

Основното предназначение на защитното облекло за пожарникари е да осигури надеждна защита на човешкото тяло от различни вредни и опасни производствени фактори при запазване на нормалното функционално състояние на работоспособност на човека. В последните години се повишиха изискванията към естетичните свойства на защитното облекло, а също и към понижаване на неговата себестойност.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Списание "Текстил и Облекло" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | ISSN 1310-912X (Print) | ISSN 2603-302X (Online) | Програмиране и SEO от Христо Друмев