Запознайте се с новия 4 брой на списание "Текстил и облекло"

Списание "Текстил и облекло"
26.06.2017 / 10:21

В списанието може да прочетете:

Статия: Кинематично моделиране на модулатора на ротативна нищелкова уредна "Щойбли - Серия 2600"

Автори: Мина Цонева, Ивелин Рахнев, Калоян Димитров

В настоящата разработка е представен кинематичен модел на модулатор от ротативна нищелкова уредба "Щойбли - Серия 2600". За кинематичното изследване на модулатора е приложен аналитичен метод на затворените векторни контури. Изведени са уравнения, които предоставят възможност за решаване на различни задачи от кинематиката на модулатора. В изложението на разработката са представени числени решения две задачи, които включват определяне функцията на положение на механизма, закона на движение на изходящото звено и профилиране еквидистантния контур на гърбицата.

 

Статия: Изотропно равновесие на двойна тъкан с памучен влакнест състав

Автор:Ивелин Рахнев

Двустранните и двуслойни тъкани позволяват да се постигне различна структура и плътност на лицето и обратния слой с еднакъв влакнест състав. Ефектът от повишената външна устойчивост на износване и подобрената вътрешна порьозност обикновено се постига за сметка на увеличаването на площта на тъканите, което ги прави относително неблагоприятни за търговски цели. Равновесието на масите и механичните свойства между основата и вътъка е определящ фактор за качеството на тъканите. Когато тъканта има многослойна структура и е предназначена за защитно облекло, равномерното разпределение на еластичната устойчивост придобива първостепенно значение на потребителските свойства. Изотропията в смисъл на абсолютно изравняване на свойствата между основата и вътъка оценява постигането на оптимално сближаване между тъкачните нишки и насочва настройките на цикъла на тъкане. Възможната вариация на съотношението между еластичните модули на основата и вътъка, в зависимост от разстоянието на вътъка и напрежението на основата, е основната идея на тази статия.

 

Статия: Приложение на стари текстилни техники в модните аксесоари

Автор:Елена Тодорова

Тази статия обсъжда новите насоки, в които са разработени модерни аксесоари. Наред с традиционните методи и материали, виждаме използването на стари текстилни техники. Един от най-старите методи за боядисване на тъкани е "shibori", използван от различни дизайнери за създаване на уникални шалчета, чанти и текстилни бижута.

 

Статия: Интериорен дизайн през 60-те години на ХХ-ти век

Автор:Динка Касабова

В текста се разглеждат някои от по-известните текстилни дизайнери, оформили визията на текстилния дизайн през 60-те. Можем да прочетем за текстилния дизайнер Жика Ашер и съпругата му Лида Ашер, основали своя текстилен бизнес в Лондон през 1913 г. Работили за едни от най-изтъкнатите модни дизайнери съвместно с художници като Хенри Мур, Андре Дерен, Пабло Пикасо. Разглеждат се текстилни проекти на Марион Дорн, Сю Палмер, Еди Скуайър работили в текстилната семейна фабрика за висококачествени платове "Уорнърс и син". Създали едни от най-емблематичните проекти за десен през хипи ерата. Разглежда се също така триизмерната визия на проекти за платове, изработени от Барбара Браун и Еди Седуик за компанията за мебели и аксесоари за дома "Хийлс". Разглеждат се характерните за декадата форми и цветове в десенирането.

 
 

Copyright © 2008-2024 Списание "Текстил и Облекло" | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | ISSN 1310-912X (Print) | ISSN 2603-302X (Online) | Програмиране и SEO от Христо Друмев